TAK JAK JE TO S TOU KÁVOU?

Zvýšená konzumace kávy může působit jako prevence vzniku cukrovky
Odborníci z Harvardské univerzity na základě dat sbíraných po dobu dvaceti let uvádějí, že zvýšená konzumace kávy je vhodnou prevencí proti rozvoji cukrovky druhého typu. U lidí, kteří zvýšili denní příjem o 1,5 šálku, se prý pravděpodobnost rizika výskytu nemoci snižuje až o 11 %. Jako základ využili údaje ze tří amerických studií, jichž se zúčastnili dobrovolníci ve věkovém rozmezí 25 až 75 let (u jednotlivců byly zjišťovány informace o stravě, životním stylu, zdravotním stavu a různých zdravotních rizicích, a to v období každé dva až tři roky po celkovou dobu dvaceti let).
Nejlépe tři a více šálků kávy denně
Ze zjištění je prý patrné, že u účastníků, jejichž příjem kávy klesl o jeden až dva šálky denně, bylo patrné zvýšení rizika rozvoje diabetu druhého typu o 17 %. Nejnižší míra rizika pak byla zjišťována u lidí, kteří vypijí přes den tři a více šálků tohoto nápoje. Vliv je samozřejmě u každého člověka individuální. Podobné výsledky byly údajně zjištěny i při konzumaci kávy bez kofeinu.
Jakkoli má zřejmě množství vypité kávy vliv na riziko výskytu cukrovky, není to ale automatický poměr. I když podle zjištění lidé, kteří pijí více kávy, mívají nižší riziko rozvoje cukrovky, nemusí to nutně znamenat, že je za to zodpovědná přímo konzumace kávy. Do celkového procesu mohou být zařazeny i další faktory, které současná studie zatím neodhalila. Základní pravidlo pro celkové snížení rizika nemocí tak zůstává stejné. Je třeba udržovat si zdravou váhu, zdravý životní styl a pravidelnou fyzickou aktivitu.
Doporučené kolonky:
Tlakoměry a elektro - Glukometry, Váhy, Zdravotní ponožky pro diabetiky.
Použitý článek z Novinky.cz, obrázek z google - lidovky.cz
02.12.2014